Handige eindejaarstips van 2015 voor ondernemers

Het einde van het jaar 2015 nadert in sneltreinvaart. In deze één na laatste maand van het jaar geven wij alle ZZP’ers van Nederland daarom graag wat eindejaarstips mee. Hier volgen zes handige eindejaarstips. Deze gaan over diverse aftrekposten en bijtellingen die wel eens over het hoofd worden gezien.

1. Kom in aanmerking voor de investeringsaftrek

Zijn er in dit jaar bedrijfsmiddelen aangeschaft en hebben de totale investeringen een waarde van minimaal € 2.300 en maximaal € 309.693? Dan kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het is daarom aan te raden om beroep te doen op deze investeringsaftrek in je aangifte van 2015.

Voldoe je net niet aan de minimale norm van € 2.300? Gelukkig is het nog november en heb je dus nog even de tijd om bedrijfsmiddelen aan te schaffen. Tot een investering van € 55.745 heb je namelijk recht om 28% extra af te trekken bij je inkomstenbelastingaangifte.

Let op dat niet alle bedrijfsmiddelen voor de investeringsaftrek in aanmerking komen. Schaf je middelen aan met een waarde onder de € 450, dan zijn deze uitgesloten. Overige investeringen zoals huizen, goodwill, grond en personenauto’s welke niet bestemd zijn voor zakelijk vervoer, zijn eveneens uitgesloten.

2. Houd de desinvesteringsbijtelling in de gaten

In onze eerste tip werd de investeringsaftrek besproken waar je recht op hebt bij een grote investering. Maar wat gebeurt er nu als je deze investering binnen vijf jaar weer doorverkoopt of het product afstoot? Op dat moment komt de desinvesteringsbijtelling om de hoek kijken. Deze bijtelling bepaalt in hoeverre je deze aftrek (gedeeltelijk) terug moet betalen.

Is het bijna vijf jaar geleden dat je je investering hebt gedaan en wil je er nu weer van af? Probeer de investering dan nog even over die vijf jaar heen te trekken. Hierdoor hoef je geen desinvesteringsbijtelling te betalen.

3. Geef privégebruik van een bedrijfsauto aan in je laatste btw-aangifte

Heb je een bedrijfsauto en maak je hier ook privé gebruik van? Dan heb je over dit privégebruik te maken met verschuldigde btw.  Het is daarom van belang dat je deze btw aangeeft en betaalt bij je  laatste btw-aangifte van het jaar.

Je kan hierbij gebruik maken van een forfaitaire regeling. Deze regeling bepaalt de hoogte van het verschuldigde btw bedrag. Dit is namelijk 2,7% van de catalogusprijs van de auto (inclusief btw en bpm). Is je bedrijfsauto al meer dan vijf jaar in je bezit of heb je tijdens de aanschaf van deze auto geen btw in aftrek gebracht? Dan mag je een lager forfait hanteren, namelijk 1,5%.

In sommige gevallen kan het echter voordeliger zijn om geen gebruik te maken van de forfaitaire regeling. Als ondernemer mag je namelijk ook gewoon btw betalen over het exacte aantal kilometers wat privé gereden is. Hiervoor moet je wel je gereden kilometers nauwkeurig bijhouden. Dit kan door gebruik te maken van rittenregistratie pakketten.

4. Is de kleineondernemingsregeling toepasbaar op jou?

De kleineondernemingsregeling, ook wel KOR genoemd, is een regeling waarbij je een deel van de btw niet hoeft te voldoen. Je komt hiervoor alleen in aanmerking als je in een jaar maximaal € 1.883 aan btw bent verschuldigd. Daarin houd je rekening met de aftrek van voorbelasting. Heb je minder dan € 1.345 aan verschuldigde btw? Dan hoef je helemaal geen btw te betalen en heb je dus een vermindering van 100%.

Ga daarom ook na in je administratie of je in aanmerking komt voor deze kleineondernemersregeling.

5. Zorg dat je bijtelling voor je bedrijfsauto voorkomt

Rij je met je bedrijfsauto meer dan 500 km privé per jaar? Dan moet je hierover bijtelling betalen. Wil je voorkomen dat je bijtelling moet betalen dan zal je dit moeten kunnen aantonen bij de Belastingdienst. Hiervoor kun je gebruik maken van rittenregistratie. Let er wel op dat deze rittenregistratie voldoet, anders kan de Belastingdienst je alsnog een bijtelling opleggen.  Tevens kan de Belastingdienst een boete opleggen welke kan oplopen tot bijna € 5.000,-

Lees meer over rittenregistratie en de Belastingdienst.

6. Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Ben je in het bezit van een bestelauto, rijd je privé geen kilometers met je bedrijfsauto en zet je deze dus alleen voor zakelijke doeleinden in? Vraag dan bij de Belastingdienst een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ aan. Door deze verklaring hoef je geen rittenregistratie bij te houden.

Heb jij nog eindejaarstips?

Tot zover enkele eindejaarstips welke rond het einde van het jaar altijd weer opspelen. Heb jij nog leuke aanvullingen of andere goede eindejaarstips? Reageer dan op deze blog en deel ze met al onze lezers.

Deel dit artikel met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

2 reacties

Jester Schilder on 6 december 2015

Hoi wat een een leuk initiatief om wat eindejaarstips te geven voor bedrijven, vooral voor kleinere bedrijven die hun boekhouding zelf doen. Wat ik in mijn bedrijf doe zo rond deze tijd is gebruik maken van de feestdagen om extra kortingen te bieden. Kortingen zijn al zeer effectief, maar met de goede sfeer van de feestdagen kan er nog een flinke schep bovenop! Ik kijk uit naar meer informatieve en goed geschreven artikelen, MVG Jester

Xander Van der Vegt on 7 december 2015

Hallo Jester, bedankt voor je leuke reactie en je goede tip. Fijn om te horen dat het inzetten van acties rond de feestdagen zo goed bij je werkt! Ik ga ervan uit dat meer ondernemers deze tip goed kunnen gebruiken en deze daarom mee zullen nemen wanneer ze deze blog lezen. Heel veel succes met de actie die je deze maand in petto hebt.

Laat een reactie achter: