Benut je aftrekposten in 2013

We zitten alweer in het laatste kwartaal van dit jaar. De tijd vliegt.aftrekposten belastingbesparing

Als ondernemer heb je nu waarschijnlijk al een beeld van je bedrijfsresultaat voor 2013. Daardoor kun je ook beoordelen hoeveel belasting je verschuldigd zult zijn.

In Profifact kun je in je dashboard eenvoudig zien hoeveel omzet je gerealiseerd hebt. Een goed begin om je bedrijfsresultaat vast te stellen. En een mooi moment om te kijken of je niet nog ergens wat belastingvoordeel kunt behalen.

Voor jou als ondernemer bestaan er een aantal extra aftrekposten. Deze aftrekposten verlagen je belastbare winst waardoor je minder belasting betaalt.

Mogelijk kun je in 2013 je voordeel nog doen met deze aftrekposten. We informeren je daarom in dit artikel kort over deze aftrekposten.

Tip! Voor een aantal aftrekposten geldt een drempel. Voor de investeringsaftrek loont het om investeringen soms eerder te doen dan oorspronkelijk gepland. Zo voorkom je dat je in twee jaren de drempel niet haalt en benut je in een van de jaren toch de aftrekpost.

Wanneer heb ik recht op de aftrekposten voor ondernemers?

Om in aanmerking te komen voor de aftrekposten moet je worden aangemerkt als ondernemer en dien je te voldoen aan het urencriterium.

Je voldoet aan het urencriterium indien je:

  • Minimaal 1.225 uren besteedt aan het feitelijk drijven van je onderneming(en)
  • Meer dan 50% van de tijd die je werkte aan je onderneming(en) besteedt

Wanneer je aan het urencriterium voldoet dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de meewerkaftrek. Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid geldt een verlaagd urencriterium van 800 uren.

Welke extra aftrekposten zijn er voor ondernemers?

Als extra aftrekposten heb je als ondernemer onder andere:

Zelfstandigen- en startersaftrek

Je hebt recht op deze aftrekpost wanneer je door de belastingdienst wordt aangemerkt als ondernemer en voldoet aan het urencriterium.

De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2013 € 7.280, maar kan nooit hoger zijn dan je winst voor toepassing van de ondernemersaftrek.

Wanneer je winst te laag is om de zelfstandigenaftrek volledig toe te passen, dan kun je het niet-gerealiseerde deel in de komende jaren verrekenen (maximaal 9 jaar).

Wanneer je in het kalenderjaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, is de zelfstandigenaftrek maximaal 50%.

Ben je nog geen vijf jaar ondernemer?

Als startende ondernemer heb je eventueel nog recht op een aanvullende starterskorting.

Je mag deze starterskorting toepassen wanneer je nog geen vijf jaar ondernemer bent en in de voorafgaande jaren niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Met andere woorden:

de starterskorting mag je in je eerste vijf jaar als ondernemer maximaal 3 keer toepassen als aanvulling op de zelfstandigenaftrek.

De starterskorting bedraagt in 2013 € 2.123.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Voor startende ondernemers die te maken hebben met arbeidsongeschiktheid en daarvoor een uitkering ontvangen, bestaat een aangepaste aftrekpost. Indien je niet aan het urencriterium voldoet, maar wel aan het verlaagd urencriterium (800 uren).

De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid kan maximaal driemaal worden toegepast. De hoogte van de aftrek bedraagt in jaar 1: € 12.000, in jaar 2: € 8.000 en € 4.000 in jaar 3.

Meewerkaftrek

De meewerkaftrek is een aftrekpost die mag worden toegepast indien je fiscaal partner 525 uren of meer zonder vergoeding (of tot maximaal € 5.000) in je onderneming meewerkt.

Het meegewerkte aantal uren moet aannemelijk zijn. Het is daarom verstandig een periode de uren bij te houden. Het bedrag van de meewerkaftrek is afhankelijk van het aantal uren dat je partner meewerkt en varieert tussen 1,25% tot 4% van de winst.

Het bedrag van de aftrek vormt voor je fiscaal partner geen inkomen. Hij of zij hoeft daarover geen belasting te betalen.

Stakingsaftrek

Indien je jouw onderneming staakt, realiseer je mogelijk een stakingswinst. In dat geval heb je veelal recht op stakingsaftrek.
De staking van je onderneming is een dermate bijzondere situatie dat wij je aanraden in dergelijke situaties een expert in te schakelen.

De aftrek bestaat uit een vast aftrekbedrag en in sommige gevallen tot extra lijfrentepremieaftrek.

Investeringsaftrek

Als je investeert in bedrijfsmiddelen dan kom je mogelijk in aanmerking voor investeringsaftrek. Ook de investeringsaftrek vermindert je belastbare winst zodat je minder belasting hoeft af te dragen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je in 2013 tussen de € 2.300 en € 306.931 investeert kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Investeringsbedrag Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
minder dan € 2.300 0%
€ 2.301 t/m € 55.248 28%
€ 55.249 t/m € 102.311 € 15.470
€ 102.312 t/m € 306.931 € 15.470 verminderd met 7,56%
van het deel van het investeringsbedrag
boven de € 102.311
meer dan € 306.931 0%

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Voor investeringen in bedrijfsmiddelen die door het AgentschapNL op de milieulijst zijn geplaatst kun je een aanvullende milieu-investeringsaftrek krijgen. De KIA & MIA kunnen dus gezamenlijk worden toegepast.

De milieu-investeringen worden ingedeeld in een drietal categorien. De indeling is afhankelijk van het milieubewuste karakter van het bedrijfsmiddel. Afhankelijk van de categorie bedraagt de aftrek 36%, 27% of 13,5%.

Tip! Voor de milieu-investeringsaftrek komen in 2013 ook nog een aantal elektrische- en energiezuinige auto’s in aanmerking.

Op de website van AgentschapNL vind je de milieulijst met bedrijfsmiddelen waarop de MIA kan worden toegepast. Ook verdere informatie over de milieu-investeringsaftrek op de website van het AgentschapNL.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Als je investeert in energiezuinige technieken of duurzame energie dan kun je 41,5% van de investeringskosten aftrekken. Dat percentage komt bovenop je reguliere afschrijving.

Aanvullende informatie over de energie-investeringsaftrek vind je op de website van het AgentschapNL.

Let op! De KIA & MIA dien je binnen 3 maanden na aanschaf van het bedrijfsmiddel aan te vragen bij het AgentschapNL.

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Wanneer je minimaal 500 uren aan erkend speur- en ontwikkelingswerk besteedt, kom je in aanmerking voor de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.
Je hebt hiervoor een verklaring van AgentschapNL nodig. In die verklaring staat ook vermeld welk bedrag je mag aftrekken.

Mkb-winstvrijstelling

Nadat je de winst hebt verminderd met de ondernemersaftrek, is nog 14% van het overgebleven bedrag vrijgesteld.

Ook wanneer je niet voldoet aan het urencriterium kun je de mkb-winstvrijstelling toepassen.

Deel dit artikel met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geen reacties

Laat een reactie achter: