Behaal fiscaal voordeel met je meewerkende partner

Er zijn een aantal manieren waarop je de samenwerking met je meewerkende partner kunt  inrichten. De manier die het beste bij jouw situatie past is onder andere afhankelijk van het aantal uren dat je partner meewerkt. In dit artikelen sommen we de mogelijkheden op.

Om te bepalen wat voor jou de gunstigste methode is, kun je het beste je boekhouder of accountant inschakelen.

Vennootschap onder firma (man-vrouw firma)

Allereerst kun je samen een vennootschap onder firma aangaan. Jij en je partner worden dan ondernemer voor de inkomstenbelasting. Er is in dat geval grote flexibiliteit om de verdeling van de winst vast te stellen. Indien je samen aan de voorwaarden voldoet kunnen beide zelfstandigenaftrek en stakingsaftrek claimen.

Door de verdeling van de winst kan een aanzienlijk progressievoordeel worden behaald.

De reële arbeidsbeloning voor je partner

man-wife

Wanneer je jouw partner een beloning geeft voor de verrichte arbeid dan kun je die beloning in mindering brengen op je bedrijfsresultaat. Voor je partner is deze beloning belastbaar inkomen in Box 1. Er hoeft voor deze arbeidsbeloning geen salarisadministratie te worden gevoerd.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de beloning moet voldoen.

  • Er moet sprake zijn van een reële beloning. Indien er geen sprake is van een zakelijke beloning dan kan het onzakelijke deel niet in mindering worden gebracht op de winst.
  • De vergoeding moet minimaal € 5.000 zijn. Indien het bedrag lager is dan kan het niet in mindering worden gebracht op de winst. De vergoeding is dan ook niet belast bij je partner.

Toepassing van de meewerkaftrek

Wanneer je fiscaal partner zonder vergoeding meewerkt kun je in aanmerking komen voor de meewerkaftrek. Deze aftrekpost geef je op in je aangifte inkomstenbelasting en verlaagd je belastbare inkomen. De hoogte is afhankelijk van het aantal meegewerkte uren.
Je kunt de meewerkaftrek alleen toepassen indien je partner geen beloning heeft gehad voor de verrichte arbeid.

Meegewerkte uren aftrek
525 t/m 874 1,25% van de winst
875 t/m 1.224 2% van de winst
1.225 t/m 1749 3% van de winst
1.750 of meer 4% van de winst

Hoe bepaal ik wat voor mij de beste keuze is?

Je keuze zal in sterke mate afhangen van het inkomen dat je partner zelf heeft en de overige aftrekposten die jullie samen kunnen verdelen. Ook het aantal uren dat je partner meewerkt speelt een rol.

Wij raden je daarom aan om de situatie te overleggen met je boekhouder of accountant.

Deel dit artikel met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geen reacties

Laat een reactie achter: