Hoe om te gaan met wachtwoorden?

Bij Profifact geven je gebruikersnaam en je wachtwoord toegang tot ons online facturatieprogramma. Een wachtwoord is persoonlijk en dit deel je nooit met anderen. Medewerkers van Profifact zullen daarom nooit vragen naar je wachtwoord. Hoewel het niet verstandig is, worden wachtwoorden tegenwoordig vaak voor meerdere accounts gebruikt. Mocht je wachtwoord bij één van je accounts worden achterhaald dan zou het heel goed mogelijk zijn dat de kraker ook toegang kan krijgen tot andere accounts waarvoor hetzelfde wachtwoord is gebruikt. Wil je zeker zijn dat al je gegevens veilig zijn dan is het gebruik van sterke wachtwoorden van groot belang.

Profifact en wachtwoordbeveiliging

Bij Profifact hebben we voortdurend aandacht voor goede beveiliging van de gegevens van onze klanten. Onlangs hebben we besloten om ons wachtwoordenbeleid aan te scherpen. Om het onmogelijk te maken voor derden om wachtwoorden te achterhalen worden wachtwoorden nu nog veiliger opgeslagen. Bijkomend voordeel is dat we de wachtwoorden van onze gebruikers zelf ook niet kunnen inzien. Jij bent als enige de gene die je wachtwoord weet en dat willen wij graag zo houden.

Doordat websites je vaak vragen om wachtwoorden met daarin cijfers, hoofdletters en leestekens wordt het lastiger om ze te onthouden. Dit doen websites omdat deze type wachtwoorden vaak wat veiliger zijn. Echter is een logisch gevolg hiervan dat er vaak voor korte wachtwoorden wordt gekozen omdat deze makkelijker te onthouden zijn. Korte wachtwoorden zijn juist erg onveilig. Dit komt doordat computers tegenwoordig razendsnel zijn. Hierdoor kunnen zij maar liefst miljoenen wachtwoorden per seconde uitproberen. Om wachtwoorden toch veilig te kunnen bewaren worden er rekenkundige operaties op uitgevoerd. De originele wachtwoorden zijn daarna onzichtbaar. Door die operaties heel vaak te herhalen duurt het controleren van een wachtwoord relatief lang waardoor het ook voor snelle computers nog veel tijd kost om het originele wachtwoord te achterhalen. Een lang wachtwoord maakt het een potentiële kraker daarbij extra moeilijk.

Onlangs hebben wij ons ‘wachtwoord vergeten’ beleid aangepast. Dit hebben we gedaan omdat we wachtwoorden niet per e-mail naar onze gebruikers versturen. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je je wachtwoord kwijt was en dat je vervolgens per e-mail een nieuw wachtwoord ontving. Bij Profifact willen we dit expliciet niet, want het versturen van een wachtwoord via e-mail is niet erg veilig. Tevens wordt vaak vergeten om deze e-mail te verwijderen na gebruik waardoor het voor derden nog eenvoudiger wordt om het te achterhalen. Je hoeft maar even bij je computer weg te lopen en een ander kan snel je mailbox checken. Een wachtwoord is snel gevonden. Ben je bij Profifact je wachtwoord vergeten? Dan vul je je e-mailadres in en krijg je van ons een e-mail met daarin instructies om je wachtwoord zelf te wijzigen. Wij sturen geen wachtwoorden via e-mail en zullen ook nooit om wachtwoorden vragen.

Wachtwoord vergeten

Deze melding ontvang je wanneer je je wachtwoord vergeten bent.

Door ons nieuwe ‘wachtwoord vergeten’ beleid geven we een duidelijk signaal af dat we de beveiliging van jouw gegevens serieus nemen. Dit doen we uiterst professioneel en is creëert duidelijkheid voor beide partijen.

Een goed wachtwoord kiezen

We beveiligen je wachtwoord zo goed mogelijk maar zelf kun je er ook voor zorgen dat de beveiliging van jouw gegevens wordt verbeterd door sterke wachtwoorden te gaan gebruiken. Zoals al eerder was aangegeven kiezen gebruikers vaak slechts één wachtwoord voor meerdere accounts. Dit zal je ongetwijfeld bekend voorkomen. Wil jij je wachtwoorden ook sterker maken? Dan heb je misschien wat aan onderstaande tips:

  • Hoe langer een wachtwoord hoe beter. Maak altijd gebruik van minimaal 8 karakters.
  • Bedenk een grappige zin die eenvoudig te onthouden is en gebruik de eerste letters van alle woorden als wachtwoord.
  • Een kraker is heel goed op de hoogte van diverse technieken om een wachtwoord te bedenken. Letters vervangen door cijfers of leestekens maakt een wachtwoord daarom niet veiliger. Dit in tegenstelling tot wat veel websites beweren.
  • Gebruik voor Profifact een wachtwoord welke je nergens anders voor gebruikt. Zo voorkom je dat anderen jouw facturatiegegevens in kunnen zien als één van je andere accounts gehackt is.

Vind je het ondanks onze tips toch lastig om je wachtwoord te onthouden dan is de tool XKCD Password Generator misschien wat voor je. Deze tool kiest vier willekeurige woorden uit een groot woordenboek die niks met elkaar te maken hebben. Deze woorden zijn gemakkelijk te onthouden en vormen samen een lang wachtwoord dat moeilijk te kraken is.

Gebruik maken van meerdere wachtwoorden is voor veel mensen lastig omdat er dan zoveel verschillende wachtwoorden moeten worden onthouden. Een tip is daarom om voor verschillende wachtwoorden te kiezen per gebruik. Denk hierbij aan een bepaald wachtwoord voor je werk, eentje voor privé e-mail en/of social media en een voor gevoelige privé informatie zoals aankopen via internet, of internetbankieren. Let op dat je deze wachtwoorden nooit noteert op losse briefjes waar iedereen bij kan.

Handige links

Voor meer tips en informatie over dit onderwerp verwijzen we je graag door naar onderstaande link:

Consumentenbond – Risico’s van een onveilig wachtwoord

Consumentenbond – Wachtwoord maken en onthouden? Zo doe je dat!

Byte – Veilige wachtwoorden: moeilijk en kort, of makkelijk en lang?

Wachtwoord Bewust

Tot slot willen wij je nogmaals meegeven dat je nooit je wachtwoord moet geven aan wat voor instantie dan ook. Een wachtwoord is privé en daarmee iets van jezelf. Houd deze dan ook altijd geheim!

Deel dit artikel met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geen reacties

Laat een reactie achter: