Een energiezuinige auto toch maar aanschaffen in 2013!

Onlangs hebben we jullie in ons artikel benut je aftrekposten in 2013 al geïnformeerd over de investeringsaftrek. Waarin we uitlegden dat je als ondernemer onder voorwaarden recht hebt op investeringsaftrek. Een van de voorwaarden is dat het investeringsbedrag in 2013 meer dan € 2.300, maar minder dan € 306.931 bedraagt.

Een aantal aftrekmogelijkheden vervalt in 2014. In dit artikel zullen we je uitleggen welke voordelen je in 2013 nog kunt benutten.

Tip! Optimaliseer je recht op KIA door investeringen uit te stellen tot na 1 januari 2014 of door geplande investeringen naar voren te halen naar 2013.


car-charging

In 2014 alleen nog KIA voor (semi-) elektrische auto’s

Per 1 januari 2014 komen zeer zuinige personenauto’s niet meer in aanmerking voor de KIA. Milieu-investeringsaftrek (MIA) is nog wel mogelijk in 2014 als het gaat om (semi-)elektrische auto’s. De vervroegde afschrijving voor milieu-investeringen (VAMIL) kan per 1 januari 2014 niet meer worden toegepast op personenauto’s.

Minder belasting betalen dankzij de MIA en VAMIL

Met de milieu-investeringsaftrek profiteer je van een extra aftrekpost. Het vermindert je belastbare winst waardoor je minder belasting betaalt. Om in aanmerking te komen voor de MIA, dien je bij aanschaf van een (semi-) elektrische auto binnen 3 maanden te melden bij AgentschapNL.

Door de VAMIL-regeling is het mogelijk om maximaal 75% af te schrijven in het jaar van aanschaf. Het restant schrijf je af volgens de reguliere richtlijn. Door sneller af te schrijven kun je de belastbare winst aanzienlijk verminderen. Daardoor betaal je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

In 2013 nog 0% bijtelling voor (semi-) elektrische auto’s

Wanneer je een auto die tot je ondernemingsvermogen ook voor (meer dan 500km) privedoeleinden gebruikt, dien je een bedrag bij de winst op te tellen voor het privegebruik. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Het percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. De uitstootgrenzen worden jaarlijks vastgesteld.

Let op! Met ingang van 2014 vervalt het 0% bijtellingspercentage. Voor elektrische auto’s geldt vanaf dat moment een bijtellingspercentage van 7%.

Ben je als ondernemer van plan een andere auto aan te schaffen? Dan zie je dat het interessant is om eens goed te kijken naar het moment van aanschaf. Wellicht is het dankzij de aftrekmogelijkheden en een lager bijtellingspercentage een stuk voordeliger om de aankoop nog in 2013 te doen!

Deel dit artikel met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geen reacties

Laat een reactie achter: