Online factureren voorkomt factuurfraude

Helaas komt factuurfraude tegenwoordig nog te vaak voor. Zo besteedde het TROS programma ‘Opgelicht’ zeer recent nog aandacht aan deze zaak. Hierin kwam naar voren hoe gemakkelijk het nog altijd is om facturen te onderscheppen uit brievenbussen en deze te vervalsen. Online factureren is dé oplossing om dit probleem te voorkomen.

factuurfraude

Opgelicht besteedde onlangs aandacht aan factuurfraude. Elektronisch factureren is een prima oplossing.

Op dinsdagavond 2 juni jl. liet Opgelicht een reportage zien waarbij zij langs verschillende gedupeerden gingen om hun verhaal aan te horen. Hieruit bleek dat veel facturen uit brievenbussen worden onderschept en vervolgens worden gewijzigd. Fraudeurs doen dit op verschillende manieren. De facturen worden gescand, compleet vervangen of krijgen een nieuwe stempel. De invoering van IBAN, begin 2014, heeft grote glimlachen op de gezichten van fraudeurs gebracht, puur vanwege het simpele feit dat bij IBAN het rekeningnummer leidend is. De naam naar wie het geld wordt overgemaakt is niet meer van belang en hierdoor is een match tussen deze twee niet meer relevant.

Consumenten worden opgestapeld met hoge kosten

Consumenten trappen vaak in deze fraudeurstruc en betalen zo grote bedragen zonder iets door te hebben. Pas wanneer een betalingsherinnering van de crediteur binnenkomt, gaat er een lichtje branden. Helaas kunnen verschillende instanties, zoals banken en de Belastingdienst, niet veel betekenen voor deze consumenten. Ook al is er sprake van factuurfraude, de consument blijft nog altijd een betalingsplicht houden richting de crediteur. De vordering blijft hierdoor open staan en de kosten van de consument blijven zich opstapelen.
Wie is hier schuldig aan? Zijn dit de bedrijven die de facturen versturen? Is dit PostNL? Of is het toch echt de consument zelf die in vele gevallen een groot bedrag overmaakt naar een verkeerd rekeningnummer? Consumenten klagen dat ze te weinig ondersteuning krijgen van instanties zoals de politie en banken nadat zij gedupeerd zijn. Bedrijven daarentegen zitten met het probleem in hun maag dat ze het geld hard nodig hebben om te overleven, maar ook hun trouwe klanten niet willen verliezen.

Online factureren is dé oplossing om factuurfraude te voorkomen

Wat kun je als bedrijf/consument doen om factuurfraude te voorkomen? Ontvang je als consument nog facturen via de post? Check dan altijd of het rekeningnummer nog klopt. Staat er een opmerking bij dat het rekeningnummer is veranderd? Neem dan eerst contact op met de desbetreffende crediteur om te vragen of dit daadwerkelijk klopt voordat je verdere actie onderneemt. Ben je zelf ondernemer en verstuur je veel facturen? Dan is het een serieuze overweging waard om over te stappen op online factureren. Profifact is hier een goed voorbeeld van. Ons online factureringsprogramma is erg efficiënt en gebruiksvriendelijk. Digitaal factureren bespaart je enorm veel tijd en dus geld en het helpt factuurfraude voorkomen.

Bij Profifact hoef je geen angst te hebben dat je het risico loopt om gehackt te worden. Er kan geen fraude worden gepleegd en je gegevens komen niet op straat te liggen. In een eerder blogartikel schreven wij al over onze meest recente update waarmee de wachtwoorden van gebruikers nog beter beveiligd zijn. Ook worden er dagelijks back-ups gemaakt naar verschillende locaties. Deze gegevens worden allemaal erg goed bewaard doordat er gebruik wordt gemaakt van veilige netwerkverbindingen en encryptie.

Al met al kunnen we concluderen dat, mede door de invoer van IBAN en de verschillende instanties er nog te weinig aan doen om factuurfraude te voorkomen. Je kunt zelf actie ondernemen om factuurfraude te voorkomen. Factureer je nog op de ouderwetse manier? Dan is het als ondernemer zeker de overweging waard om digitaal factureren te gaan toepassen.

Enkele interessante links

Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je de reportage van Opgelicht terug kijken? Klik dan op onderstaande links.

Factuurfraude reportage – Opgelicht. De volledige reportage van zo’n 20 minuten.
Informatie rondom deze factuurfraude – TROS Opgelicht.
Politie waarschuwt voor factuurfraude – Fraudehelpdesk
Profifact – Veilig en tijdbesparend online factureringsprogramma

Deel dit artikel met je vrienden:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geen reacties

Laat een reactie achter: